Blog
“Sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!” Vagy de.

“Sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!” Vagy de.

Hallotad valaha: “Sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján”? Biztosan hallottad. Az emberek csak azért mondják ezt, mert igaz. Mindenki a borító alapján ítélkezik!
Még ha te is írtad meg a világ lejobb történetét, akkor sem lesz bestseller, ha rossz a borítója. A borító dizájnja mondja el a potenciális olvasóidnak, hogy a könyv profin összerakott, és megéri az idejüket. A borító az első számú marketing eszközöd, ezért még ha alacsony is a büdzséd, én azt javaslom, bízz meg egy profi grafikust. Persze, ha van tapasztalatod a tervezésben, jó neked! Szerencsére, nekem volt, így a REPUGNO borítóját én alkottam meg.
A borító nagyon fontos. Világos üzenetet kell küldenie az olvasóknak, és alap dolgokat elárulni a könyvedről, például: Mi a műfaja? Fikció vagy nem fikció? Miről szól? És legfőképp: profin megkreált, vagy csak össze van csapva?
Ha van pénzed arra, hogy egy profi grafikussal csináltasd meg a borítót, akkor szánd rá azt az összeget, hidd el, megéri!
Ha nem, és magadnak rakod össze, azt javaslom, használd az Adobe Photoshop-ot, de van még pár opciód: Canva, Book Brush, DIY Book Covers, vagy a Vexels.
Ebben az esetben szintén magadnak kell jó képeket találnod a borítóhoz. Sok oldal van, ahonnan ingyen lehet képeket letölteni, de ne feledd: a képnek a lényege, hogy érzelmeket váltson ki, amikor az emberek ránéznek, és az a jó, ha nem tartalmaz sok különböző színt, illetve nem túl zsúfolt.
És ha már szóba kerültek a színek: 2 max 3 szín bőven elég hogy megteremtse a hangulatot és az üzenetet, amit továbbítani szeretnél.
A tipográfia is egy olyan elem, amiről nem szabad megfeledkezned. Alapvető ahhoz, hogy kifejezze a könyv műfaját, közvetítse az üzenetét, és persze, hogy érzéseket váltson ki.

A borítóm titkai (spoiler nélkül!):
Személy szerint, amikor a REPUGNO borítóját terveztem, azt akartam, hogy egyszerű legyen, és egyből mondja el, mi a sztori. Így a történetben szereplő tárgyakat választottam hozzá: a vörös selyem lepedő sok jelentben feltűnik, jelentése van, emellett tökéletes hátteret szolgáltat, és meghatározza a borító fő színét.
A másik tárgy a Colt volt, ezüst sárkány motívummal, és a “Colt” szóval. Ez A TÁRGY a könyvben, és elég sokatmondó.

“Amíg nem mondta, sosem tűnt fel, hogy a nevemben benne van a latin „draco”, ami sárkányt jelent. A sárkány mint szimbólum kettősségén eltűnődtem, és visszagondolva az életemre elismertem, a kettősség mindig jelen volt. Most aztán pláne…” – Phaedra Colt

Látod? A borítón semmi sincs rajta véletlenül. 😊

Select your currency
EUR Euro
en_USEnglish
X